Hva er funksjonell nevrologi og hva gjør disse terapeutene?

Funksjonellnevrologi går ut på å evaluere hjernens funksjonalitet via balansesystemet,leddfølelse (propriosepsjon) og synet. I dette første innlegget skal vi se nærmere på leddfølelsen og dennes funksjon.


Leddfølelse (Propriosepsjon): Vårt proprioseptoriske system tar imot all informasjon som kommer gjennom kroppen vår og reiser til hjernen. Alle ledd, muskler og leddbånd har nerver som undersøker dine omgivelser og forteller hjernen alt de føler. Dette hjelper oss å forstå hvor kroppen vår er i verden uten å bruke øynene. For eksempel, hvis du lukker øynene dine, og noen berører en av fingrene dine, vet du hvilken finger som blir berørt på grunn av små reseptorer som snakker med hjernen din. Hjernen vår har et gigantisk kart over hele kroppen, og det er her hver nerve vil reise for å levere informasjon når de blir stimulert. Når du har problemer med propriosepsjon, som kan være forårsaket av ulykker, skader eller alderdom, kan du få ujevn / redusert tilbakemelding fra ulike deler av kroppen. Redusert informasjon til hjernen endrer kvaliteten på kroppskartet vårt og kan i verste fall gi et feil bilde. Du kan dermed miste bevissthet på sider eller deler av kroppen, og dette kan igjen påvirke balansen.

Propriosepsjon har ikke bare i oppgave å fortelle hjernen hvor kroppen er i verden. En annen kul funksjon er smertelindring. Hvordan virker denne funksjonen? Du har sikkert gjennom livet enten klemt en eller flere fingre i en dør eller bommet på spikeren og heller hamret en finger eller to. Det første som skjer etter en av disse hendelsene er at du trekker til deg hånden etterfulgt av febrilsk risting av den. Hva er grunnen til dette? Når du rister hånden aktiverer du masse små propriosepsjonske reseptorer i hånden som demper smertesignalet til hjernen. Denne funksjonen forklarer kanskje ordtaket: “Walk it off”, som man ofte hører etter en lettere skade. Følg med på neste innlegg da vi skal se nærmere på det indre øret, synet og deres innvirkning på balanse.

Ta kontakt på Tlf  22 36 00 00 eller mail til post@fnsenter.no om du lurer på om vi kan hjelpe deg.