Når alle “nesten-hjernerystelsene” summeres får vi en skadet hjerne!

 

Du trenger ikke å ha hatt en hjernerystelse eller fått diagnosen postcommotiosyndrom for å ha nedsatt funksjonalitet i hjernen. Små gjentatte slag og skader mot hodet påvirker hjernen. Dette kan være f.eks. fall, bilulykker, whiplash, taklinger, stå for nær en eksplosjon, falle rett på baken eller få en fotball i hodet – alt dette kan irritere hjernevev. Selv om ikke hodet er direkte truffet kan dytt eller rykk påført kroppen forårsake at hjernen får seg en smell inne i hodeskallen med påfølgende skade.

Hver skade i seg selv trenger ikke å være ille nok til å gi symptomer, men når disse legges oppå hverandre kan de på sikt gi problemer og en økt sjanse for mer alvorlige nevrologiske plager.

Symptomer som kommer umiddelbart etter en hodeskade – som hodepine, trykk i hodet, synsforstyrrelser, svimmelhet – er åpenbare. Andre symptomer er kanskje mindre tydelige som søvnproblemer, irritabilitet, angst, humørsyke, utmattelse, konsentrasjonsvansker, mage-/tarmplager. Det er heller ikke uvanlig å være symptomfri selv om hjernen har fått seg en trøkk.

Innen medisin er det ingen tradisjon for å se på hjernen når “kroppen” har vært usatt for traume. For eksempel ved whiplash blir nakken undersøkt nøye, og ved ryggskader blir ryggen evaluert, men potensiell skade på hjernen (om ikke klare symptomer er til stede) blir ignorert.

Hver skade på hjernen skaper en betennelse (reperasjonsprosess). I motsetning til i kroppen så har immunforsvaret i hjernen ikke noen “av-knapp” så immunreaksjoner som først har startet kan fortsette i uker, måneder, ja opptil år. Spesielt ille er dette i hjerner med usunt hjernemiljø (mer om dette i neste blogg) eller ved gjentatte skader.

Over tid vil denne immunreaksjonen skade og ødelegge hjernevev, noe som fører til nedsatt funksjon og øker sjansene for nevrologiske plager.

Funksjonellnevrologi angriper den overaktive immunresponsen med tilskudd og ernæringsanbefalinger, men også de spesifikke områdene i nervesystemet som er påvirket. Spesifikk og tilrettelagt opptrening av de skadde områdene, gradvis økende aktivitet og støttende kosthold er vår måte å angripe disse plagene på