Svimmelhet og ubalanse

Svimmelhet og ubalanse er noen av de vanligste plagene vi oppsøker fastlegen for. I undersøkelser utført av Statistisk sentralbyrå sier ca. 10 % av nordmenn at de har vært plaget av svimmelhet eller dårlig balanse siste tre måneder. Langt fra alle disse oppsøker hjelp. NAV utbetaler nær 500 millioner kroner årlig i sykepenger til pasienter med svimmelhet som hoveddiagnose (tall fra 2015). I tillegg kommer arbeidsgiverperioden på 16 dager for hvert sykemeldingstilfelle. Det er flere årsaker til at man blir svimmel. Den vanligste er krystallsyke. Ca. 80 000 får dette hvert år, og etter at kronprinsesse Mette Marit høsten 2017 fikk krystallsyke ble denne lidelsen godt kjent. (Se egen link for mer info). Andre årsaker til svimmelhet kan være virus på balansenerven. Her har en infeksjon forårsaket at balansenerven ikke sender riktig informasjon til hjernen, med svimmelhet som resultat. Nakken kan også skape svimmelhetsproblemer. Nedsatt funksjon i ett eller flere ledd i nakken kan skape ubalanser som oppfattes som svimmelhet. Det finnes også mer sjeldne sykdomsprosesser som Meniers og fistula som har svimmelhet som ett av symptomene. Det viktigste å vite er at de aller fleste former for svimmelhet kan korrigeres relativt lett. Med riktig verktøy og kompetanse kan korrekt diagnose stilles og spesifikk behandling iverksettes.

Husk alltid at om svimmelhet følges av andre symptomer som nummenhet i ansikt, lepper, fingre, tær, eller man får problemer med å snakke eller forstå, MÅ man ringe 113. Dette kan være symptomer på mer alvorlige prosesser.

Kontakt oss gjerne på Post@fnsenter.no eller ring klinikken på tlf: 22360000 for mer informasjon og eventuelle spørsmål.